Tre grunde til at pante sine dåser og flasker

Selvom vi har pantet flasker i snart 100 år, så er der fortsat mange danskere, der glemmer at gøre det. Faktisk viser undersøgelser også, at mange panter flasker mest af alt af vane, men uden at vide, hvor godt det egentlig er for miljøet. Derfor vil vi komme ind på nogle af grundene til, at systemet har bestået så længe, og hvorfor vi fortsat gør brug af – og udvider det – her i snart 2023. Så læs med her, hvis du også er en skeptisk panter eller bare vil vide mere om pantsystemets fordele i Danmark.

Bæredygtighed

Den primære grund bag hele pantsystemet er naturligvis et hensyn til miljøet såvel som klimaet. Først og fremmest er pantsystemet med til at skåne miljøet for de mange dåser og flasker, der ville ligge frit fremme i naturen. I dag er vi også gode til at samle op efter hinanden, hvis der skulle ligge en dåse i naturen, fordi den er penge værd. Det har altså stor værdi at samle den op.

Desuden gør det også noget godt for selve klimaet. For når man ikke hver gang skal til at producere nye materialer til flasker og dåser, så sparer man enorme mængder CO2. Det er nemlig væsentligt billigere på CO2-kontoen at smelte om end at skulle til at producere nyt. Desuden er det også med til at genbruge materialer i stedet for bare at skabe nyt, så vi på et tidspunkt løber tør.

Penge

Så er der selvfølgelig pengene, som man får igen, når man panter. Man skal jo se hele pantesystemet, som et slags lånesystem. Du låner dåserne for den pant, du betaler i butikken, når du køber dem. Pengene får du så igen, når du indleverer dåserne igen. Det er altså et sundt kredsløb og en fin måde lige at få lidt ekstra på kontoen til slut på måneden. Når man har været nede og pante, kan man jo lægge sig tilbage i sin massagestol og vide, at man har gjort en god gerning. Læs mere om massagestole her.

Velgørenhed

Hvis du ikke ser pengene som den store bonus ved at gå ned og pante, så kan pengene jo altid doneres til velgørenhed. Langt de fleste pantautomater har en knap, hvor du kan vælge at donere pengene til et udvalgt formål. Det er en god måde at gøre en nem og fin gerning på, når man nu alligevel er ude med sine flasker og dåser.