Er kaffe bæredygtigt hvis det er økologisk?

Grundlæggende er økologi baseret på ideen om bæredygtighed og involverer respektfuld forvaltning af jord, vand, luft og liv. Økosystemer er et nødvendigt grundlag for en bæredygtig fremtid og indeholder svar på mange af de vigtige udfordringer, vi og verden står over for. Dette er de basale forståelser for alle varer og ikke kun kaffe.

Økosystemer, med et holistisk syn og principper, der plejer og behandler jorden og andre retfærdigt, er en vigtig del af løsningen på mange af verdens bæredygtighedsudfordringer. Her bliver verdens kaffeplantager bedre og bedre til at have en mere bæredygtig og økologisk produktion af kaffebønner, ved at optimere deres landbrugs metoder.

Vi er der ikke endnu, men miljøforkæmpere arbejder på at udvikle og udbrede økologiske løsninger på udfordringen med klima og biodiversitet og et økosystem, der beskytter menneskers rettigheder. Gode dyr, rent drikkevand, ren og sund mad og levende natur.

Økologi er et aktivt valg: Et valg for et liv, et landbrug og et samfund i harmoni med den naturlige base, som vores landmænd og virksomheder kan leve af. her og nu, og der kan vi alle leve; også for kommende generationer.

Skal du købe økologisk

Hvis du vil være sikker på at den kaffe du køber, er i nærheden af bæredygtig, så ja, så skal du købe økologisk kaffe. Det er dog ikke altid nødvendigt. Mange danske kafferisterier og producenter har nemlig et direkte samarbejde med kaffefarmere rundt i verden, hvor det vigtigste for dem er at de har et levebrød, altså kaffe de kan sælge. Derfor, hvis der er behov for det, så vil man bryde økologiprincipperne og anvende sprøjtemiddel f.eks. til at redde en høst.

Kaffen vil derfor ikke være økologisk, men stadig bæredygtig, da man ikke ødelægger jorden eller plantagen og man igen næste kan have en høst. Du kan få mere at vide omkring økologisk kaffe her. Newday Coffee er en af de virksomheder i Danmark, som ved at købe økologisk og Fairtrade-mærket kaffe til deres kaffebreve er med til at hjælpe med en bæredygtig produktion.

Hvor kommer Fairtrade ind i billedet?

Fairtrade-mærkets hovedformål var ikke at sikre en bæredygtig produktion ift. Til klima, men en bæredygtig tilgang til lighed og dermed adresserer ulighed blandt kaffefarmerne. Fairtrade sikrer nemlig at kaffefarmerne får en fair løn, når du køber Fairtrade-certificeret kaffebønner eller formalet kaffe.

Fairtrade-systemet har dog også fået nogle solide standarder og principper, der irettesætter bæredygtigheden på klima og miljøpunktet.